Ajuntament de Herbés

L'Aplec ja està ací!!!


La veu d’una comarca
Durant anys, molts anys, la comarca dels Ports era invisible. Tots els nostres pobles estaven difuminats en una nebulosa de nom “Maestrazgo” d’arrels històriques i geogràfiques no massa precises. Era una visió de la nostra terra, des de dalt, des del centre, des d’on es decideix tot: des del centre a l’any 1833 s’imposaren les províncies (la seua etimologia llatina fa referència a terra conquistada) i les Diputacions Provincials, els governadors i tota la parafernàlia centralista que hem conegut i malauradament seguim coneixent.
Amb els nous vents democràtics de la transició a l’Estat espanyol, la visió de les coses va anar canviant. Des d’unes terres amb pocs recursos, on es vivia per anar tirant, molts joves se’n van anar a estudiar a fora ja que els seus pares volien un futur millor per als seus fills. Des de la mateixa comarca i amb la participació d’alguns d’aquests estudiants es va anar consolidant una visió comarcal, des de baix, de construcció de la nostra comarca, amb respecte al nostre passat històric i al lligam entre els nostres pobles. Volíem ser visibles i volíem construir una il•lusió anomenada “País Valencià”, un país fet des de baix, des de la realitat de les seues comarques. Reivindicàvem el dret a parlar i a escriure amb la nostra llengua, el dret a organitzar-nos com a entitat comarcal per a solucionar els nostres problemes de sanitat, educació, carreteres.... sense la dependència de la voluntat dels polítics “provincials” de torn. L’Aplec dels Ports naixia i es consolidava any darrere altre. Entre moltes veus, la de l’Aplec és la que ens va fer més visibles. Ara mateix som una de les comarques més ben definides i conegudes de tot el País. Us n’adonareu si cliqueu per Internet la paraula “comarca Els Ports” o “Aplec dels Ports”.
Han passat anys, molt anys, des del primer Aplec. I les coses no han canviat tant. Les Diputacions i les províncies encara estan al seu lloc, el caciquisme polític es consolida cada vegada més i el servilisme d’alguns dels nostres pobles als governs que “ara manen” és un fet inquietant per no dir “antidemocràtic”. La comarcalització del nostre país encara està per fer.
Des de la primera ronda de l’Aplec, han intentat callar-nos. Que ja no féiem falta. Que ara ja no toca. Que les reivindicacions comarcals ja es vehiculen per uns altres camins. Tanmateix, l’Aplec ha seguit i ha de seguir perquè té un caràcter democràtic on cada poble de la comarca té la decisió soberana per organitzar-lo com vulga i com puga. Cada any, un dels nostres pobles és l’amfitrió comarcal, és la veu de la nostra comarca. Cada any, tot un poble es posa en moviment, amb un esforç titànic per poder mostrar a la comarca i als visitants que aquí estem i aquí seguim. Molts esforços, moltes hores de treball, però també una il•lusió compartida i un lligam més fort entre els veïns del poble i entre els pobles de la comarca. I no hem de consentir que callen aquesta veu que, per increïble que siga, no és la d’un poble sinó la de tots. Un aplec ( paraula que vol dir “reunió”) per recordar-nos que som comarca, que estem units, que no renunciem als nostres orígens històrics i culturals.
Aquest any, des d’Herbers, des de la Comissió organitzadora del XXXIII Aplec dels Ports, manifestem la nostra indignació pel tancament de les emissions de TV3, una finestra oberta a la nostra llengua i a la tradicional relació amb les terres catalanes on tants vincles familiars tenim; denunciem la falta d’entesa de la nostra Mancomunitat comarcal, l’Aplec no fa diferencia entre pobles petits i grans, l’Aplec som tots; reclamem en la comarca noves veus polítiques més independents i no tan supeditades al bipartidisme actual; reivindiquem en la nostra comarca les infraestructures necessàries per poder seguir vivint aquí i viure dignament com qualsevol altre ciutadà d’altres territoris; demanem l’ajuda de tots els qui vulgueu col•laborar en portar endavant aquest Aplec i des d’una població que no arriba als 100 habitants i, finalment, us convidem a compartir amb nosaltres i amb tots els pobles dels Ports, uns dies de festa, cultura, reivindicació i dignitat que tindran lloc els dies 29, 30 i 31 de juliol.

Imágenes: 
cartell_aplec_Herbers.jpg
Lu Ma Mi Ju Vi Do
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Formulario de búsqueda

Site developed with Drupal